Schikkingen in de Veertigdagentijd 2021

Net als in de Adventstijd willen we ook nu in de komende veertigdagentijd de liturgische schikkingen in beeld brengen en toelichten.

Vandaag een inleidende uitleg en in de komende weken zullen we bij elke schikking ingaan op de symboliek voor die zondag.

“Ik ben er voor jou”

Zeven keer barmhartigheid.

Dit keer geen schikkingen die de bijbellezingen volgen, maar een reeks schikkingen geïnspireerd op het thema van de Veertigdagentijdcampagne van Kerk in Actie – “Ik ben er voor jou”.

Er zijn zoveel mensen die wachten op een warm woord, een goede daad, een beetje barmhartigheid. Sommigen wonen in Moldavië, anderen in Libanon, Indonesië en natuurlijk wonen er heel veel gewoon bij ons om de hoek.

In de veertigdagentijd staan we stil bij het leven van Jezus. Hij heeft ons laten zien wat barmhartigheid is: de hongerigen eten geven, de dorstigen drinken geven; de naakten kleden; de vreemdelingen onderdak bieden; de zieken verzorgen; de gevangenen bezoeken en de doden begraven. Deze zeven werken van barmhartigheid zijn misschien wat in het vergeethoekje terecht gekomen, maar wie een willekeurig museum met schilderkunst door de eeuwen heen binnenloopt, komt ze zeker tegen. Door de eeuwen heen waren ze een bron van inspiratie, zo ook voor ons in deze komende veertigdagentijd.

Dus om in ons jaarthema te blijven: Breng je binnenste naar buiten, stel je hart open voor een ander.

Elke zondag van de veertigdagentijd staat er een ander werk van barmhartigheid centraal.

De basisschikking bestaat uit verschillende onderdelen, glaasjes en stammetjes van Bereklauw,  die gezamenlijk een open hart vormen. Het woord hart is terug te vinden in barmhartigheid. Het hart dat open staat voor een ander, het hart dat omziet naar een ander en zich over een ander ontfermt. ‘Open’ omdat het gaat om de ander, dus open in de zin van benaderbaar.

Wordt vervolgd……….

Heiltje van Beek, Hanneke Bosch.

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.