winkel van geluk

Luister via je favoriete platform

Annette Westerhof is de schrijfster van de verhalenreeks de winkel van geluk. Met regelmaat verschijnt hier een nieuwe episode. De verhalen zijn als podcast te beluisteren via Spotify, iTunes of Anchor.fm. Ook kun je de verhalen lezen. Bovenaan elke episode staat een mediaplayer. Zo kun je ook eenvoudig via de site luisteren. 

Winkel van geluk
20210413_233753

De ruziemaaksters

Even verderop in het winkelstraatje woonden een paar gezinnen met kinderen. Vaak speelden de kinderen buiten met elkaar. Een van de spelletjes was stoepranden. Daarbij konden twee kinderen meedoen. De ene stond op de ene stoep en de ander stond er tegenover op de andere stoep. En wie nou de bal precies zo tegen de stoeprand van de ander kon gooien dat de bal terug stuiterde, kreeg een punt. Of als ze met meer waren deden ze buskruit. Daarbij was een kind de zoeker….

kussen

Het Gezin

In het straatje gekomen zag hij dat hij er goed aan gedaan had de deur van de winkel niet af te sluiten. De deur van het winkeltje stond op een kier. Hij liep naar binnen, zette de oude pot vlak bij de tafel en schroefde de deksel eraf. Aan tafel zaten een man en een vrouw. De vrouw had een klein slapend kind in haar armen en bij de man op schoot zat een al wat ouder kind te slapen.

donkerepot

De donkere pot

Zaterdagmiddag kwam de man van het winkeltje naar buiten met in zijn handen de grote vieze oude pot. Hij zette hem even neer om de winkeldeur achter zich dicht te doen en keek even achterom om te zien of het kleine lampje in de etalage ook brandde. Dat zag er goed uit, vond hij.

Vanavond sloot hij de winkel niet af. Hij had gehoord dat er vluchtelingen in het stadje aangekomen waren en misschien hadden ze wel een slaapplek nodig…

20210323_210825

Het verdrietige jongetje

Normaal was het een vrolijk jongetje. Hij deed graag mee met spelletjes en was bijna altijd blij. Maar nu niet. Vandaag deed hij niet mee met een partijtje voetbal, ook niet met tikkertje of verstoppertje. Nee, hij had gewoon geen zin. Toen hem gevraagd werd of hij soms ziek was antwoordde hij helemaal niet. Hij liep met gebogen hoofd door. Hij huilde nog net niet, maar je kon zien dat hij wel gehuild had.

Winkel van geluk afl 5

De man die het zo druk had

Elke ochtend nog voor dat alle andere mensen door het straatje kwamen lopen, sjeesde er een man door de straat. Hij was ook een van de laatsten die ’s avonds weer terugliepen naar huis. Soms zelfs na middernacht. Nooit liep hij rustig. Hij had altijd haast. Op een ochtend was hij iets later dan anders. Hij rende zo hard door het straatje dat hij struikelde over zijn eigen voeten.

20210225_142451

Het oude vrouwtje

Het oude vrouwtje bij de winkeldeur kon je het beste vergelijken met een grijze muis. Ze liep helemaal weggedoken in een oude grijze jas. Haar grijze haren waren aan de achterkant net boven de kraag te zien. Ze liep voorover gebogen en slofte langzaam de winkel in. Op straat was iedereen haar voorbij gelopen. Ze had niemand aangekeken en voelde zich verdrietig.

Winkel van geluk uitsnede

De bedelaar

Op een dag kwam er een bedelaar door het kleine straatje. Zijn broek was vroeger blauw geweest maar was nu vaal en versleten. Zijn jas zat vol gaten. Er zaten her en der wel lapjes op genaaid om de jas te repareren. Maar het bleef een veel te dunne, oude, versleten jas.

20210210_151501 (1)

Het kleine meisje

De winkel zag er van binnen toch heel anders uit dan je van een winkel zou verwachten. Er was geen toonbank waarachter iemand stond of een kassa waarbij je van alles op de band kon leggen. Wel stonden er mooie houten rekken met prachtige potten. Er waren hele grote potten van steen in allerlei heldere kleuren. Maar ook stonden er potten in lieve zachte kleuren.

Winkel van geluk uitsnede

Aflevering 1: De winkel van geluk

In een klein straatje in de stad bij jou in de buurt stond een kleine winkelruimte al een tijdje leeg De meeste mensen die in dat straatje kwamen kenden het oude winkeltje nog wel. De oude eigenaar had geen zin meer om te werken en hield ermee op. Wat hij dan ging doen wist hij nog niet en of er een nieuwe winkel in zou komen wist hij ook nog niet.

Winkel van geluk uitsnede

Interview over winkel van geluk

Annette Westerhof schreef de winkel van geluk. Dat is een verhalencyclus over een heel bijzondere winkel. De komende tijd verschijnen op deze pagina alle afleveringen over deze winkel. ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot ging met de schrijfster in gesprek over dit mooie project.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.