Columns

covid

Corona in de verpleegkundige ziekenhuispraktijk

21 jaar is ze, mijn HBO-Verpleegkunde student die ik begeleid in haar ziekenhuis-stage in het 4e jaar. Ze belde gisteren 'zomaar' even via Teams om te vertellen hoe het ging op de stage. Gisteren had ze samen met een patiënt de uitvaart van zijn vrouw gekeken aan zijn bed.

taize-kerk

Lief klein kerkje

In een dorpje midden in Frankrijk sta jij al meer dan honderd jaar. Gewoon omdat de dorpelingen het altijd fijn vonden om naar je toe te gaan als ze even rust wilden, luisteren wilden naar woorden van Liefde, of een moment wilden praten met of nadenken over God. Op een dag kwam er een jongeman over je drempel. Hij voelde zich thuis in jou. Hij ging in je dorpje wonen. En al snel volgden er meer jonge mannen die naar je toekwamen. Gewoon omdat jij een plaats was waar ruimte voor iemand was. 

janusz-korczak-g95a279691_1920

Huiswerk van afgelopen zondag

an het einde van de viering, vlak voor de zegen, gaf ik nog 'huiswerk' mee voor later. Er kwam een mail binnen van een gemeentelid: "Hoe spel je de naam? Ik kan het niet vinden." Dat was snel opgelost natuurlijk. Daarna kwam een enthousiaste mail terug: "Wat indrukwekkend!" Die reactie herkende ik. Reden genoeg dus om de naam van Janusz Korczak te noemen en er de uitdaging aan te verbinden om te lezen over zijn gedachtegoed en zijn leven. Lees verder voor twee belangrijke links en iets meer informatie.

laat ons nu vrolijk zingen

Laat ons nu vrolijk zingen!

Het is alweer even geleden dat ik een korte vragenlijst heb gedeeld. Die vragen gingen over het zingen bij de livestream. Ik heb toen natuurlijk ook meteen beloofd om daar nog een keer over te schrijven. Belofte maakt natuurlijk schuld en die los ik graag in. Zeker toen ik het aantal reacties zag, kon ik wel vrolijk zingen!

Rode zee

Hoe het dus niet moet...

Arjen Lubach is door de kerk -zeer professioneel en uiterst consequent- tot een overtuigde atheïst gemaakt. In zijn show ‘Arjen Lubach LIVE!’ legt hij haarfijn uit hoe dat gegaan is. Die show heb ik met kromme tenen gekeken. Doorgaans heb ik die vanwege slechte grappen, verkeerde informatie of misplaatste overtuigingen. Deze keer had het absoluut een andere reden. Wil je weten waarom? Lees dan verder.

coronalessen

Coronalessen

Deze week is het een jaar geleden dat de kerken hun deuren sloten. Het is zo’n mijlpaal waar weinig aan te vieren is. Zeker, omdat de omstandigheden verdacht veel lijken op die van toen. Ik gooi mijn ‘rugzak’ maar even op de grond en ik ga zitten tegen die paal die niet alleen ruimte, maar nu vooral tijd markeert. Dat moment van een jaar geleden lijkt ineens mijlenver weg. Bij dit markeringspunt in de tijd kijk ik terug en blik ik wat vooruit. De vraag komt bij me op: wat heb ik van het afgelopen jaar geleerd?

Zing een nieuw lied

Zing een nieuw lied of liever niet?

Doe mee met een korte enquête! Het gaat over zingen. Maar voor ik een aantal vragen wil stellen, deel ik even wat gedachten. Het is een ‘kijkje in de keuken’ van een dominee in een corona-kerk. Die is hoofdzakelijk leeg en nóg erger; stil! Nog niet zo lang geleden kwam ik erachter dat ik eigenlijk nauwelijks weet of er thuis gezongen wordt of niet.

kafka

Kafka

“Iemand moest kwaad van Josef K. hebben gesproken, want zonder dat hij iets slechts had gedaan werd hij op een ochtend gearresteerd” Het is de openingszin van Kafka’s roman Het proces. Dat boek ben ik gaan lezen naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Om de haverklap klonk het woord ‘Kafkaësk’ als het daarover ging in de media. Natuurlijk mag je dat woord gebruiken zonder ooit iets van Kafka gelezen te hebben. Maar ik voelde me daar toch min of meer schuldig over of in elk geval ongemakkelijk bij.

Ontwerp zonder titel (5)

De ark waar iedereen altijd welkom is

Al heel wat jaren heb ik een heel bijzondere band met de kerk die midden op het landgoed Vrederust staat. Tegenwoordig staat er een bordje bij de afslag: “GGZWNB”. Het is min of meer in overeenstemming met de mensen die daar wonen. Ook zij hebben last van heel wat afkortingen die hun levensgeschiedenis duiding moeten geven. Maar in de Ark -zoals de kerk heet- vallen die etiketjes weg. Daar worden mensen gezien en worden geen diagnoses gesteld. Daar heeft iedereen een naam en komt iedereen tot zijn recht. In de Ark is iedereen áltijd welkom.

Ontwerp zonder titel (4)

Overweging 31 januari 2021

Op veler verzoek staat de overweging van zondag 31 januari op de site. Het geluid van de livestream liet wat te wensen over. Dat resulteerde in het verzoek om de overweging nog eens na te mogen lezen. Dat kan gelukkig!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Scriba:
  scriba@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.