Blog

Hoe het met… Evert en Erna Makkinga?

Met ons en ons gezin gaat het goed tijdens de coronacrisis.
We hebben vlak voordat de corona begon op 29 december 2019 ons 6e kleinkind gekregen. We zijn een hecht gezin, met de zoete inval in het ouderlijk huis, maar we hebben door de corona nog nooit met z’n allen bij elkaar gezeten, dat is wel heel raar!
Evert en ik kiezen er wel voor dat wij de kinderen en klein kinderen zoveel mogelijk zien. Zowel live, op 1,5 meer afstand, als via zoom en of facetime.  Deze tijd komt niet meer terug en we vinden het belangrijk om veel contact te houden binnen de coronaregels. We blijven zoeken naar dat wat wel kan en laten ons niet leiden door angst.

We zijn gelukkig allemaal gezond en daar zijn we heel dankbaar voor! We proberen gezond te leven, dat was al zo, maar je wordt je ervan bewust dat dit in deze corona tijd extra belangrijk is. We eten zo gezond mogelijk en buiten sporten en bewegen kan altijd! De geest en het lichaam moeten in balans blijven, zeker nu!

De moeder (92) van Evert en de vader (91) van Erna leven nog. Ook voor hen is het geen fijne tijd. Er heeft zich heel veel afgespeeld in de corona tijd, te veel om op te noemen in dit stukje, maar gelukkig gaat het nu redelijk met ze en zijn ze lichamelijk gezond!

Het werk van Evert gaat gewoon door. Hij heeft kantoor aan huis, dus hij werkt altijd al thuis. Het werk van Erna in de kinderopvang gaat ook gewoon door ondanks dat we dicht moesten waren we wel open voor noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen.  Gelukkig zijn we nu weer helemaal open voor alle kinderen. Dat is heel fijn en belangrijk, want dan is er weer structuur in hun leven.

We missen de gang naar de kerk, de stilte en het zingen, maar ook het sociale eromheen, het koffiedrinken en de gespreksgroep.
Hopelijk gaat het snel met de vaccinaties en kunnen we weer een beetje terug naar “normaal”.
Tel je zegeningen en blijf positief, zowel in mindset als in coronatest😉

Lieve groet, Evert en Erna Makkinga

Ontwerp zonder titel (8)

Palmpasen-stokken

Het is binnenkort alweer Palmpasen. Zondag 28 maart willen we weer Palmpasen-stokken maken en uitdelen. Helaas kan dit niet in de viering in de kerk. Wie het leuk vindt om thuis deze stokken te maken en eventueel rond te brengen, kan zich aanmelden via bijgevoegd aanmeldformulier. We zijn benieuwd of je hier interesse in hebt. Laat dit weten voor donderdag 18 maart. Dan is er nog tijd om het een en ander te organiseren.

Zing een nieuw lied

Zing een nieuw lied of liever niet?

Doe mee met een korte enquête! Het gaat over zingen. Maar voor ik een aantal vragen wil stellen, deel ik even wat gedachten. Het is een ‘kijkje in de keuken’ van een dominee in een corona-kerk. Die is hoofdzakelijk leeg en nóg erger; stil! Nog niet zo lang geleden kwam ik erachter dat ik eigenlijk nauwelijks weet of er thuis gezongen wordt of niet.

Winkel van geluk uitsnede

De bedelaar

Op een dag kwam er een bedelaar door het kleine straatje. Zijn broek was vroeger blauw geweest maar was nu vaal en versleten. Zijn jas zat vol gaten. Er zaten her en der wel lapjes op genaaid om de jas te repareren. Maar het bleef een veel te dunne, oude, versleten jas.

Hoe gaat het met… familie Wobma-Van Beek

Sneeuw, heel veel sneeuw. Een mooie afwisseling in deze tijden. En aangezien we allebei meestal thuis werken, hadden we ook geen last van sneeuw op de weg. Helaas voor Brent, onze jongste, werd het thuisonderwijs daardoor wel nog met een dag verlengd. Hij had er erg naar uitgekeken om weer echt naar school te gaan en nu moest hij nog een dag langer wachten. Maar een dag lekker in de sneeuw spelen, vond hij natuurlijk niet erg.

De andere twee, Kagiso en Nathan, zitten op de middelbare school en moeten het voorlopig nog met lessen op afstand doen. Ze slaan zich er doorheen, maar een achterstand lopen ze wel op. Daarnaast missen ze natuurlijk hun vrienden en klasgenoten en het gezamelijk les volgen in de klas.

De sneeuw en het ijs waren dan een mooie gelegenheid om er op uit te gaan. Het talud van de oprit naar de N279 en de fietsbrug over de Zuid-Willemsvaart zijn mooie hellingen om met de slee vanaf te glijden. Ook zijn Mathilde en ik samen een paar rondjes wezen schaatsen op een bevroren plas in de buurt. Dit nadat we de online dienst hadden gevolgd. Helaas had het werk aan het verbeteren van het beeld en geluid nog onvoldoende opgeleverd. We dachten zaterdag met het team van de livestream een paar goede stappen gezet te hebben. Dit keer weer met hulp van Pieter, de broer van Mathilde. Maar nu begon het beeld opeens te haperen. Iets wat we nog niet eerder hadden meegemaakt. Met wat aanpassingen in het systeem waarmee de beelden bewerken gaat het zondag vast weer beter.

Als de techniek goed werkt, is het streamen ook echt leuk om te doen. Al is het wel apart om met een paar mensen en de dominee in een verder lege kerk te zitten. En dan de dienst via YouTube uit te zenden. Maar het is wel een mooie manier om een bijdrage aan de gemeente te kunnen leveren. Hopelijk komen er snel meer vaccins beschikbaar en kunnen we ook weer fysiek bij elkaar komen. In de kerk, met de gespreksgroep, met de vaders kookclub en ook de kinderen met het Kiemteam.

Noot van de redactie: Inmiddels hebben we alweer hele andere weersomstandigheden gezien. Het stuk lag al een ruime week op de plank. We zijn erg blij dat er momenteel voor deze rubriek zoveel geschreven wordt!

Ontzettend veel dank aan Trudy Nugteren die het op zich genomen heeft om kopij te regelen voor “Hoe gaat het met…” Door haar inzet blijft deze populaire rubriek terugkomen in de wekelijkse nieuwsbrief.

20210210_151501 (1)

Het kleine meisje

De winkel zag er van binnen toch heel anders uit dan je van een winkel zou verwachten. Er was geen toonbank waarachter iemand stond of een kassa waarbij je van alles op de band kon leggen. Wel stonden er mooie houten rekken met prachtige potten. Er waren hele grote potten van steen in allerlei heldere kleuren. Maar ook stonden er potten in lieve zachte kleuren.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.