Iets op de website of in de nieuwsbrief plaatsen? Lees deze tips!

Heb je een bericht of activiteit die je via onze website of nieuwsbrief onder de aandacht wilt brengen? Dat vinden we als redactie ontzettend fijn! Voordat een bericht op de website (en dus in de nieuwsbrief) kan moet het aan een aantal punten voldoen. Ik leg ze je in dit artikel uit.

Voordat we een bericht kunnen plaatsen hebben we minimaal 3 dingen nodig:

 1. Het bericht heeft een pakkende eerste alinea.
 2. Er is een foto die bij het bericht geplaatst kan worden.
 3. Het bericht is concreet. We toetsen een bericht altijd aan een regel die de 5 w's en de h worden genoemd:
  1. Wat?
  2. Wie?
  3. Waar?
  4. Wanneer?
  5. Waarom?
  6. Hoe?

Volg de volgende 5 stappen om een bericht te schrijven dat wij als redactie direct kunnen plaatsen én wat beter gelezen wordt.

Stap 1: Wat is je doel?

Waarom wil je dat je bericht geplaatst wordt? Wat wil je dat de lezers van de website en nieuwsbrief gaan doen? Als je dit helder voor ogen hebt, kun je veel beter je bericht voor de website/nieuwsbrief schrijven.

Stap 2: Schrijf een pakkende eerste alinea

Dit is de alinea die mensen als eerste zien, dit gedeelte komt ook in de nieuwsbrief te staan. Om mensen verder te laten klikken moeten ze direct weten waar het bericht over gaat. Begin daarom altijd met de belangrijkste informatie. Deze vragen helpen daarbij:

 • Wat is er gebeurd of wat gaat er gebeuren?
 • Wie heeft het gedaan of wie gaat het doen?
 • Wanneer is het gebeurd of wat gaat het gebeuren?
 • Waar is het gebeurd of waar gaat het gebeuren?

Voorbeeld:

Greet Strijker daagt ons allemaal uit om onze corona-ervaringen te verwerken in een lied. Iedereen mag meeschrijven aan het lied. Het is een creatieve manier om twee bizarre jaren een plaats te geven. Daarin was ruimte voor vreugde en verdriet. Het is goed om dat te bezingen. Daarvoor zijn ook zangers gezocht! Het lied zal klinken in de dienst van 31 oktober. Dat is ook de dienst waarin we stilstaan bij het gemis van onze dierbaren.

Het wat in dit voorbeeld is de uitnodiging om aan een lied mee te schrijven en eventueel mee te zingen. Het wie is Greet Strijker. De belangrijkste wanneer is 31 oktober en het waar is de dienst van die dag.

In het voorbeeld wordt ook nog een waarom beantwoord. Deze informatie mag ook in een vervolgalinea. Klik hier om het hele artikel te lezen. In het vervolg van het artikel vind je ook de hoe: Samen vormen ze de 5 w's en de h waar ik het eerder over had.

Stap 3: Concreet verder schrijven

In de vervolg-alinea kun je je overige informatie kwijt. Bedenk goed: mensen zijn snel afgeleid, dus blijf zo concreet mogelijk. Je kunt de volgende vragen gebruiken:

 • Waarom is het gebeurd of waarom gaat het gebeuren? 
 • Hoe is het gebeurd of hoe gaat het gebeuren?

Stap 4: Zoek een passende afbeelding bij je bericht

Elk bericht op de site wordt begeleid door een vierkante afbeelding. Zorg dat je bij een bericht een foto meelevert die vierkant uitgesneden kan worden. Heb je geen eigen afbeelding? Op de volgende websites kun je gratis foto's zoeken en downloaden.

Stap 5: Mail de tekst en afbeelding naar de redactie

Stuur de tekst en de afbeelding als twee losse bijlagen in een bericht naar redactie@pgberlicumrosmalen.nl. Je krijgt binnen een paar dagen bericht dat we het ontvangen hebben en wanneer we het bericht gaan plaatsen.

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Janneke Schoonen

1 jaar geleden

Ook een goede tip om concreet te blijven is: gebruik altijd een persoonsvorm en vermijd hulpwerkwoorden. (kunnen, zullen, hebben, willen en zijn). Als voorbeeld: "er zou van jou gehouden kunnen worden" of "ik houd van jou" welke zin lees jij liever?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.