De bedelaar

Op een dag kwam er een bedelaar door het kleine straatje. Zijn broek was vroeger blauw geweest maar was nu vaal en versleten. Zijn jas zat vol gaten. Er zaten her en der wel lapjes op genaaid om de jas te repareren. Maar het bleef een veel te dunne, oude, versleten jas. Zijn schoenen waren vies en afgetrapt. Bij zijn linkerschoen stak er zelfs een teen doorheen. De man bleef bij elke winkel staan. Hij ging niet naar binnen, maar vroeg overal of ze iets overhadden voor een arme zwerver. De meeste winkeliers en voorbijgangers gaven niets. Zo kwam de bedelaar ook bij de Winkel van Geluk. Hier mocht hij direct naar binnen. Hij kreeg een kop lekkere warme thee. De eigenaar haalde de grote lelijke donkere pot van zijn plaats en zette hem op de grond vlakbij de voeten van de bedelaar.

De bedelaar had zijn handen om de theekop geslagen. Hij zag niet eens wat de eigenaar gedaan had. En terwijl de oude bedelaar met kleine slokjes tegelijk van de heerlijke warme thee dronk ,vertelde hij zijn verhaal. Hij vertelde hoe het vroeger eerst allemaal goed ging, maar dat hij op een gegeven moment  ontslagen werd. Dit gebeurde net in de periode dat hij ruzie met zijn vrouw gekregen had. Ze waren gescheiden. Daarom had hij eerst een tijdje bij vrienden geslapen. Na een paar weken was hij op reis gegaan naar het buitenland. Hij wilde zijn vrienden niet tot last zijn.

In het buitenland had hij nieuwe vrienden ontmoet met wie hij gezellig elke avond wat gedronken had in het café. Tot de dag kwam dat zijn geld op was en hij zelfs zijn slaapplek in het hotel niet meer betalen kon. Hij hoorde van iemand dat het in een portiek van een winkel zo lekker warm was. Dit kwam doordat de vloerverwarmingsbuizen er vlakbij liepen. Hij had daar een hele tijd geslapen en overdag rond gezworven. Tja, en zo was hij ook steeds meer gaan drinken om toch maar zijn ellende te vergeten.

Nadat de zwerver zijn verhaal verteld had  pakte de eigenaar van de winkel de oude donkere pot. Hij draaide  het deksel er weer stevig op en zette de pot weer terug op zijn oude plekje. Daarna liep de eigenaar even naar achteren en kwam met wat kleren over de arm weer terug. “Kijk," zei hij, "hier heb ik nog wat kleren die mij niet meer passen. Probeer ze eens.”   

De bedelaar was blij verrast. Kreeg hij nou zomaar andere kleren?  “Ga gerust je even wassen hierachter bij de wastafel als je dat wilt. Er ligt zelfs een scheermesje mocht je dat willen gebruiken,” zei de eigenaar van de winkel. Even later was de bedelaar niet meer te herkennen. Helemaal schoongewassen, zonder baard en met gekamde haren stond hij weer voor in de winkel. Hij glunderde en zei: “Dank u wel dat u mij zo hebt geholpen . Eerst gaf u me een kop warme thee. U luisterde naar mijn verhaal en geeft me  nu nog schone kleren mee ook. Vanaf vandaag voel ik me weer een waardevol mens. U brengt echt geluk!”

Toch vond de man van de winkel het nog niet goed dat de bedelaar wegging zonder in zijn zakken gekeken te hebben. En wat bleek? In de zak was een klein  groen doosje gestopt. Een prachtig grasgroen doosje zo groot als een lucifersdoosje. “Dit is een heel speciaal doosje. Een doosje vol complimenten”, ze de man van de winkel. “Vanaf vandaag heeft u de mensen iets te bieden in plaats van alleen maar iets te vragen. U kunt de mensen een complimentje geven. Daar zullen de mensen zich fijn bij voelen en u zult zien dat u daardoor ook meer zelfvertrouwen zult krijgen."

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Janny Heuveling-Bronk

2 jaren geleden

Mooie les !

Nelly

2 jaren geleden

Dank, Annette!
Nadat ik de eerste regels met beetje weerstand had gelezen, bleef ik daarna geboeid doorgaan.
Het verhaal verraste me. Dankjewel.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.