Zing een nieuw lied of liever niet?

Doe mee met een korte enquête! Het gaat over zingen. Maar voor ik een aantal vragen wil stellen, deel ik even wat gedachten. Het is een ‘kijkje in de keuken’ van een dominee in een corona-kerk. Die is hoofdzakelijk leeg en nóg erger; stil! Nog niet zo lang geleden kwam ik erachter dat ik eigenlijk nauwelijks weet of er thuis gezongen wordt of niet. Het liedboek heeft zo’n mooie ondertitel: Zingen en bidden in huis en kerk. Ik ben alleen heel benieuwd of dat ook gebeurt of juist niet.

Melodie

Zoals gezegd deel ik alleen eerst even wat gedachten om wat context te geven bij de vragen. Al bijna een jaar lang ontbreekt er iets in de kerk. En met de week mis ik het geloof ik meer. Op dit moment is het 51 weken geleden dat we nog samen zongen. Af en toe een nieuw lied, vaker iets bekends: ‘Licht van Pasen, zondags licht’, géén ‘Zolang wij ademhalen…’ en geen ‘Ga met God en Hij zal met je zijn…’ om maar even wat beginregels te noemen waar met de tekst waarschijnlijk ook meteen een melodie naar boven komt. Ik moet althans moeite doen om de melodie niet te horen, zodra ik die beginregels uitspreek. Bij onbekende liederen is dat alleen wel wat anders.

Het afgelopen jaar

In het afgelopen jaar is het zoeken geweest om in wisselende omstandigheden toch een vorm te vinden voor de vieringen. Met name de zang is steeds een uitdaging geweest. Na de eerste lockdown mochten we naar de kerk gaan, maar was samenzang niet de bedoeling. Een overbekend lied dat bovendien ook nog eens graag uit volle borst gezongen wil worden… Tja, “beter van niet” dacht ik. Maar thuis geeft dat misschien weer een heel andere beleving. Normaal gesproken hoorde ik het wel. Was het niet aan het zingen tijdens de viering, dan wel na afloop bij de koffie. Maar langzaam zingen we los…

Zingen bij de stream?

Een paar weken geleden hoorde ik zomaar een opmerking: “Een mooi lied, maar te moeilijk om thuis mee te zingen.” Ik weet niet meer om welk lied het ging, maar wel weet ik dat ik het daar helemaal mee eens was. Gek, ik had er eigenlijk helemaal niet bij stilgestaan dat er mensen mee zouden zingen bij de livestream. Zou het iets zijn waar ik rekening mee moet houden of juist niet? Ik merk dat ik eigenlijk geen idee heb hoe er thuis gevierd wordt. Wat wordt gewaardeerd en wat beslist niet?

Een praktische vraag

Op de beleving van online vieren zullen de komende jaren wel een paar mensen gaan promoveren of op zijn minst een paar publicaties verschijnen. Als ik me niet vergis, zijn de eerste onderzoeken al uitgevoerd. Zo bont wil ik het niet maken. De vraag is heel praktisch. Zou ik er in de muziekkeuze rekening mee moeten houden dat mensen thuis mee (willen) zingen? Dat is namelijk nu niet mijn eerste motivatie om een lied te kiezen. Juist door de inschakeling van voorzangers zie ik ook een enorme kans om onbekende, maar vaak prachtige liederen te gebruiken.

Laat het weten!

Om een goede balans te vinden, ben ik benieuwd wat de antwoorden zijn op een paar korte vragen. Die zijn niet bedoeld om meteen verstrekkende conclusies aan te verbinden, laat staan beleid op te maken. Het is ook een beetje een impulsieve actie van mij op persoonlijke titel. Onder normale omstandigheden had ik het waarschijnlijk allang gemerkt of gehoord. Nu dan toch maar even een enquête. Al vind ik dat een ongeschikte vorm voor mijn intenties. Ik weet alleen niet hoe ik anders aan de weet kom waar het me om gaat.  Laat het dus weten hoe het zingen beleefd wordt in een kort vragenlijstje. Die is te vinden via de knop hieronder. Ongetwijfeld kom ik er in een volgende nieuwsbrief op terug!

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.