Vragenlijst over versoepelingen

De anderhalve meter afstand is vanaf 25 september niet langer de norm in de maatschappij. Wel wordt op drukke plaatsen gevraagd naar de corona-pas. Die geeft uitsluitsel of iemand volledig is gevaccineerd of binnen 24 uur negatief getest is op covid of daar onlangs van is hersteld. Zo’n coronapas is verplicht in horeca, theater en bioscoop. Het roept de vraag op hoe wij hier in de kerk mee om willen gaan. Daarvoor roepen we iedereen uit de gemeente op om een korte vragenlijst in te vullen.

Coronaregels leveren dilemma op

Zolang de coronacrisis duurt hebben we als kerkgemeenschap steeds kennisgenomen van de door de overheid afgekondigde maatregelen. De landelijke kerk bracht geregeld adviezen uit en die hebben we waar dat mogelijk was gevolgd. Verder hebben we altijd de geldende maatregelen voor theaters, bioscopen en buurthuizen in onze besluitvorming mee laten wegen. Met de laatste persconferentie ontstaat een spanningsveld. Als kerkenraad staan we voor een dilemma. Dat dilemma leggen we graag voor om meningen te peilen en tot een goede afweging te komen.

Schets van het dilemma

De landelijke kerk stelt dat het vragen naar een coronapas niet de bedoeling is. Het werpt een drempel voor mensen op en dat is onwenselijk. Dat is natuurlijk waar. Zeker waar een kerk ook op anderhalve meter afstand genoeg plaats biedt, is dat een logische keuze. Het punt is alleen dat de deur voor veel meer mensen gesloten blijft als wij voor deze lijn kiezen. Voor corona mochten we immers veel meer mensen ontvangen dan nu het geval is.

Als we de anderhalve meter loslaten en gaan werken met een coronapas kan iedereen die dat wil zonder aanmelding vooraf komen. De verwachting is dat we dan veel meer mensen welkom mogen heten en dat de drempel veel lager is. Dat geldt echter minder voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Zij zullen zich een dag vooraf moeten laten testen. Voor hen is dit duidelijk een drempel.

De afwegingen

In beide gevallen geldt dat er duidelijke voordelen te benoemen zijn, maar dat er ook duidelijke nadelen kleven aan de strategie. Ofwel we mogen veel minder mensen verwelkomen en het huidige systeem van vooraf aanmelden blijft bestaan. Ofwel we vragen om een coronapas, maar dat is niet voor iedereen voordelig. Met name de mensen die zich niet willen laten vaccineren of niet kunnen laten vaccineren zullen zich vooraf moeten laten testen. Wel blijft de mogelijkheid bestaan om de diensten op afstand mee te vieren. De livestream zoals de afgelopen maanden tot stand is gebracht, blijft bestaan. De kerkenraad ervaart de te maken afweging als lastig en betrekt hierin graag de mening van gemeenteleden. De kerkenraad roept daarom iedereen op om een korte vragenlijst in te vullen.

Vragenlijst

De antwoorden uit de vragenlijst zijn anoniem. De vragenlijst kent een aantal gesloten vragen. Dat heeft als voordeel dat snel en eenvoudig een verdeling van meerderheid en minderheid inzichtelijk gemaakt kan worden. In dit soort gevallen is het alleen niet altijd de meerderheid die gevolgd moet worden. Er kunnen heel goede argumenten zijn om anders te beslissen. Er is om deze reden ook een aantal openvragen om argumenten en overwegingen te geven.

Boven alles gaat het niet om gelijk hebben en krijgen, maar om te doen wat wijs en verstandig is. Zo willen we in geloof bouwen aan deze gemeenschap. Klik op onderstaande knop om de vragenlijst in te vullen.

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.