Van kaft tot kaft

Eigenlijk ben ik niet zo’n van-kaft-tot-kaft-dominee. Hoewel ik dan wel weer ben van lezen wat er staat. Bijbellezen schiet er alleen nog wel eens bij in.  Natuurlijk houd ik mijn vakliteratuur zoveel mogelijk bij. Elke week sla ik dus minimaal de krant open, een Bijbelcommentaar over het te lezen gedeelte op zondag en ook andere boeken vullen niet alleen de boekenkasten thuis, ik lees ze ook. Toch komt het er niet van om te lezen vanaf ‘In den beginne…’ tot ‘De genade van onze Heer Jezus zij met u allen’. Tijd dus om de uitdaging aan te gaan om de hele Bijbel in een jaar tijd te lezen.

Jaren geleden las ik het boek Een jaar leven volgens de Bijbel van Arnold Jacobs. Het is een hilarisch verslag van een journalist die eerst in een jaar tijd de hele Enceclopedia Brittanica van A tot Z gelezen had. Opzoek naar een nieuwe uitdaging las hij elke dag een nieuw Bijbelgedeelte om alle regels letterlijk ten uitvoer te brengen. Ik heb buikpijn gehad van het lachen om zijn ethische bezwaren van het stenigen van een overspelige mannen en vrouwen. Hoe effectief moet het zijn of is een grintsteentje genoeg? Het is meteen een wijze les om niet alles van kaft-tot-kaft letterlijk te willen nemen. Dit boek raad ik dan ook aan met een disclaimer: ‘Don’t try this at home!’

Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft een prachtige uitgave gemaakt: De Bijbel in een jaar. Niet met de bedoeling om Arnold Jacobos’ voorbeeld te volgen, maar gewoon om je kennis op peil te houden. Dat vraagt om discipline. Deze eerste maand heb ik af en toe weer even moeten ‘Bij-Bijbelen’. Dan had ik toch weer een dag of wat de discipline niet opgebracht om een heel hoofdstuk Genesis, een Psalm en een hoofdstuk evangelie te lezen. Maar het is toch telkens de moeite waard. Door grotere gedeelten te lezen, zie je verbanden, vallen je onbekende stukken ineens op, blijkt dat de zondagsschoolverhalen soms net even iets anders zijn verteld dan er feitelijk staat.

Om die hele Bijbel te lezen hoef je het trouwens ook niet allemaal te geloven. Het valt me op hoe de tekst ook literair prachtig is. En wie denkt dat het vooral over God gaat heeft het soms ook weer meteen mis. Ik herken zoveel van het aardse en het menselijke. Hoe mensen de boel even flink naar hun eigen hand denken te zetten en dan weer bedrogen uit komen. Juist door de grote lijnen opnieuw te zien, krijgen de verhalen ook weer een actuele betekenis.

Hoewel de uitgave begint op 1 januari, kan iedereen natuurlijk instappen op een zelf te kiezen moment. Misschien is 29 februari wel een leuke datum. Ongetwijfeld is dat voor mij een dag om weer even ‘bij te Bijbelen’, want met schrikkeljaren wordt geen rekening gehouden. In mijn herinnering schreef Jacobs iets als: Door elke dag te leven volgens de Bijbel wordt je niet direct geloviger, hooguit een beetje religieuzer. Ik kan de passage niet meer vinden. Wel vind ik de mooie afsluiting van zijn inleiding: “’Het punt is dat wonderen soms alleen maar gebeuren als je bereid bent ergens in te duiken.’ En dat deed ik. En dit gebeurde er.”

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.