Vanaf 1 juli mag er gelukkig weer meer. Ook de kerk deelt mee in de verruiming van de corona-maatregelen. Voor dat ook daadwerkelijk kan, moet er nog wel wat water door Maas, Dommel en Esch stromen, maar er is perspectief. Er mag alleen ook iets niet; zingen. Althans, we mogen niet sámen zingen in de kerk. Een beetje onwillekeurig en associatief moet ik denken aan Psalm 137. Je weet wel, die psalm van de lier aan de wilgen.
Een ander gestoelte
De quarantaine doet me sowieso vaak denken aan de ballingschap. We leven in verstrooiing, zoals de Babylonische ballingschap het Judese volk in verstrooiing bracht. Daar, aan Babels stromen verging het zingen. Er wordt wel gezegd dat God troont op de lof van onze zangen. Als dat zo is, moet de Eeuwige het even stellen met een ander gestoelte. Hoewel me dat wel heel erg spijt.
Die Ballingschap leert ook een andere les. Het was een crisis die diepe sporen achterliet. De hele religieuze routine moest noodgedwongen op de schop. Daar hang je inderdaad even de lier van aan de wilgen om er dan in zak en as bij te gaan zitten. Toch was dat niet het einde. Er ontstond juist een nieuw begin. Boven alles bleef men het perspectief zoeken en behield het wonderwel.
God woont tussen de Hebreeuwse letters
De Eeuwige verloor Zijn huisvesting in die tijd, toen de tempel werd verwoest. Het volk van God liet Hem gelukkig ergens anders binnen. Juist in die tijd zijn grote delen van de Bijbel op schrift gesteld. God is gaan wonen tussen de Hebreeuwse letters. Bovendien haal ik me op aan de belofte dat Hij zal zijn, waar wij Hem binnen laten. Misschien is het niet Psalm 137 die de boventoon moet voeren. Die is veel te veel in mineur. We hebben perspectief. Dan toch maar die andere muziek-psalm. Je weet wel de 150e.
Voor wie een account heeft op www.debijbel.nl is er een mooi filmpje te zien. Op een replica van een lier speelt Theo Krispijn Psalm 150, zoals die mogelijk origineel geklonken heeft. Een account is trouwens gratis en gemakkelijk aangemaakt. Klik op deze link om toegang tot het filmpje te krijgen.
Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.