Rick Benjamins over Liberaal Christendom

Op woensdag 1 juni vindt in de Lambertuskerk in Vught een lezing plaats over het Liberaal Christendom. Prof. Dr. Rick Benjamins is docent dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam en bijzonder hoogleraar vrijzinnige theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Verder is hij actief voor ‘De Vrijzinnige Lezing’, die belangrijke en vernieuwende vrijzinnige theologen onder de aandacht wil brengen.

In het huidige post-christelijke tijdperk van klimatologische onzekerheid, pandemie en geopolitieke dreiging bestaat meer dan ooit de behoefte aan een wereld waarin we in gesprek gaan met elkaar en het eigenbelang overstijgen. Welke rol kan de kerk daarbij  spelen?  Hoe kunnen we vandaag de dag van God spreken, met de Bijbel omgaan en vanuit christelijke inspiratie leven? Er is een groep theologen die zich hiermee bezig houdt en deze vragen vertaalt naar de huidige tijd: de liberaal theologen. Een liberale, ruimdenkende en tolerante vorm van christelijk geloven is gangbaar in brede lagen van de Nederlandse kerken. Toch is dit zogenaamde ‘liberale christendom’ nog niet erg ingeburgerd.

Op de vraag of vrijzinnigheid wel bestaat zegt hij het volgende: ‘Voluit: Ja! Wezenlijk aan de vrijzinnige theologie is dat er kritiek is gekomen op de Bijbel, dogma’s en het instituut van de kerk. De Bijbel is door mensen geschreven, dogma’s zijn niet onfeilbaar en het instituut heeft geen Goddelijk gezag.  Het eigen geluid kwam tweede helft 19e eeuw, begin 20e eeuw. Waarop baseer je dan het religieuze leven? Een heel belangrijk punt is dat er een verschuiving kwam naar het innerlijk van de mens of de menselijke geest, vanuit waar religieus leven werd beleefd en beleden. De consequentie is dat je zélf mag denken. Dat geeft vrijheid en eigen verantwoordelijkheid en een groot respect voor wat een ander voelt’. Rick Benjamins is mederedacteur van de bundel Liberaal Christendom, uitgegeven bij Skandalon.

Het is de bedoeling dat daar in samenwerking met onze gemeente een vervolg aan wordt gegeven. We zullen in het nieuwe seizoen samen het boek Liberaal Christendom lezen waarvan hij redacteur is geweest. 

De entreeprijs is 7,50 inclusief koffie/thee.

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.