Richtlijnen voor anderhalve-meter-kerk

Het landelijk dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland heeft een protocol opgesteld voor kerkdiensten na 1 juli. Natuurlijk zullen wij ons zoveel mogelijk houden aan deze richtlijnen. Klik op deze link om het hele protocol te lezen. Het protocol is goed samengevat in het dagblad Trouw. Klik op deze link om dit krantenartikel te lezen.

Wat betekent het voor ons?

Voor ons betekent het nu vooral bezinnen. We hebben nu te maken met veel vragen die voorlopig nog niet beantwoord zijn. Wat kan er wel en wat mag er niet? Zelfs als zaken wel mogen, is het nog de vraag of het verstandig is. Op een weg waar je 120 km/uur mag rijden, is het bij mist, gladheid of drukte onverstandig om zo snel te gaan. “Veiligheid voor alles”, zou je kunnen zeggen en “Beter vertragen dan onherstelbare brokken.”

We richten ons in eerste instantie op hervatting van diensten zodra het kan, maar het is niet gezegd dat het direct gaat lukken als het mag. Het huiswerk moet immers eerst gedaan zijn. Dat doen we liever goed, dan dat we haastig zaken over het hoofd zien.

Een paar zaken om nu al rekening mee te houden

Het protocol maakt nu al een paar zaken duidelijk.

Ten eerste is het nodig dat iedereen zich vooraf aanmeldt voor de kerkdienst. Hoe we dat goed gaan regelen, is nu nog niet duidelijk. Dat vraagt om verdere bezinning. Het zal nog heel wat vragen om zoveel mogelijk mensen te kunnen ontvangen. Het betekent ook dat er misschien niet altijd plaats voor je is in de herberg. Graag vragen we dus begrip bij teleurstelling.

Ten tweede zijn er bij binnenkomst een paar zaken van belang. Het ontsmetten van handen, is een eerste vereiste. Daarna gelden nog een paar belangrijke regels met betrekking tot looproutes en zitplaatsen. Wat dit in detail gaat betekenen, moet nog worden uitgedacht. Maar alles zal erop gericht zijn om de anderhalve meter afstand te waarborgen. Dat zal dus enorm wennen zijn en vraagt in elk geval discipline van iedereen.

Ten derde zullen de diensten anders van opzet zijn. Samenzang wordt ontraden, omdat het virus ook van zingen houdt. Het verhoogt dus het besmettingsgevaar. Verder zijn er heel wat zaken om rekening mee te houden voor voorgangers, lectoren en ambtsdragers. Het zal dus om de nodige creativiteit vragen en wellicht ook het gemis van vertrouwde elementen. Wie hoopt op een situatie zoals voorheen, zal het soms lastig krijgen. Voor wie van verandering houdt, zal dit misschien ook een periode van kansen en mogelijkheden zijn.

Denk mee

We willen kerk zijn voor mensen van nu. Mensen van nu begeven zich op totaal nieuw terrein. Dat is niet voor het eerst. Denk maar aan de exodus. We zijn op weg naar een nieuwe kerk. Daarin gelden nieuwe regels, andere omgangsvormen en beperkingen die we eerder niet konden vermoeden. En toch blijven we vasthouden aan het perspectief dat God met ons meetrekt door die woestijn. Laat je door zijn Geest inspireren. Waar zie je kansen en mogelijkheden om ruimte te maken voor geloof, hoop en liefde? Laat het weten en stuur je ideeën naar scriba@pgberlicumrosmalen.nl

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Scriba:
  scriba@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.