Restauratie Statenbijbel

De Eindejaarscollecte ten behoeve van de restauratie van de Statenbijbel heeft ruim € 3.100 opgebracht. Samen met de toegekende subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds betekent dit dat de restauratie kan plaatsvinden. Heel hartelijk bedankt voor uw bijdragen!

Op donderdag 14 april jl is de Statenbijbel naar de restaurateur, Boekbinderij Kok te Maartensdijk, gebracht. Naar verwachting zal de restauratie over ongeveer 3 maanden gereed zijn. Bij deze restaurateur liggen veel Statenbijbels ter restauratie: groot, klein, met en zonder sloten.

Vanwege de geschiedenis van onze Statenbijbel wordt deze toch als een bijzonder exemplaar gezien. Dit Boek vol verhalen kan immers zelf ook verhalen vertellen over een periode van 375 jaar vanaf de druk tot aan het moment van restauratie, met name over de tijd dat het vanaf 1648-1649 in de kerk in Berlicum heeft gelegen en is gebruikt.

De bedoeling is dat de gerestaureerde Statenbijbel in een vitrine in de kerkzaal wordt geplaatst. Uiteraard zal er dan wel een vitrine aanwezig moeten zijn, hiernaar wordt volop gezocht. Niet alle aangeboden vitrines zijn echter geschikt: te klein, te laag, te zwaar, moeilijk te openen……. 

Het zou mooi zijn als de gerestaureerde Statenbijbel straks ook een functie heeft.  Een idee is om de Statenbijbel op de lezing van de zondag open te slaan. Op die manier kan worden voorkomen dat de Statenbijbel steeds op dezelfde pagina blijft opengeslagen en bij het sluiten op termijn een vervorming geeft. Andere ideeën zijn van harte welkom.

Als u met ons wilt meezoeken of misschien zo creatief bent om een op maat gemaakte vitrine te maken, neem dan met mij contact op (06-12675364). 

Ton den Besten

Update 21 oktober 2021: Inmiddels is de Statenbijbel gerestaureerd. Klik hier om het prachtige resultaat te bekijken.

Hier ziet u een aantal detailfoto’s die de restaurateur gemaakt heeft van de huidige staat waarin de Statenbijbel verkeert.

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Lioni Buijink

3 maanden geleden

Schitterend hoe de bijbel er na restauratie nu uitziet.
Het zou heel erg mooi zijn als er inderdaad een goede vitrine zou komen voor deze prachtige bijbel.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.