Raak de wonden aan

Het is alweer even geleden dat de deuren van het Noord Brabants Museum nog open gingen. Nog iets langer geleden was er een tentoonstelling die enorme indruk op me heeft achtergelaten. In 2017 was er een expositie onder de titel Verspijkerd en verzaagd.. Diverse kunstenaars hebben religieuze beelden letterlijk verzaagd, verspijkerd en in andere vormen gegoten. Sommige kunstwerken waren schokkend, andere ronduit indrukwekkend, maar altijd confronterend.

Een ontroerende groep kunstobjecten is gemaakt door Wout Herfkens. Hij heeft oude kleine crucifixen opgekocht op rommelmarkten. De Christus-figuur heeft hij van het kruis gehaald. De wonden aan handen en voeten ingezwachteld en in kleine bedjes gelegd en daar doeken overheen gedrapeerd. Prachtige voorbeelden hiervan vind je op zijn web-log. Die vind je door op deze link te klikken.  

De groep heet: Jesus á l’hopital (Jezus in het ziekenhuis). Bij de groep stond de volgende tekst: “Als dank voor de verleende diensten haalt Herfkens Jezus van het kruis, verzorgt hij zijn wonden en legt hij hem in een bed. Niet Jezus zorg voor ons, maar wij voor hem.”

Dat is er één om over na te denken. Misschien juist in deze week na Pasen. Dan staat het verhaal van Thomas die de wonden van Jezus mag aanraken op het leesrooster. In de pijn van het leven herkent Thomas de opgestane Heer. Daarin vindt hij nieuw perspectief. Maar, wat is dat perspectief? Dat God in alles voor ons zorgt? Dat Jezus ons alle leed bespaart? Of heeft dat iets te maken met de pijn onder ogen durven zien en anderen verzorgen. Jesus á l’hopital heeft me even van mijn stuk gebracht. De rollen volledig omgekeerd. Dat alleen al vind ik heilzaam.

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Wout Herfkens

4 maanden geleden

Het doet me deugd om 3 jaar na dato nog een mooie reactie te lezen over de door Joost de Wal en mij i.s.m. Het Noordbrabants Museum georganiseerde expositie Verspijkerd en Verzaagd, waarin o.a. een selectie te zien was van de nog altijd groeiende serie Jésus à l’Hôpital. Dank u voor deze reactie. Mocht u geinteresseerd zijn in ( een werk uit) deze serie kunt u altijd contact met mij opnemen.
met vriendelijke groet, Wout Herfkens

Dirk-Jan Bierenbroodpsot

4 maanden geleden

Wat leuk en fijn om deze reactie te lezen. Dat contact komt er zeker!

Hartelijke groet,

Dirk-Jan

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.