Nieuwe kansen voor de kerk na corona en andere crisistijden

Dit thema is besproken in de eerste bijeenkomst van de Ring ’s-Hertogenbosch die na corona weer mogelijk was.  Het onderwerp werd ingeleid door ds. Tim Vreugdenhil, stadspredikant in Amsterdam.

In Amsterdam zoekt hij hoe vandaag de dag kerk te zijn met mensen die zonder kerk zijn opgegroeid. Hij pioniert, hij maakt contact met nieuwe netwerken.

Hij nam ons mee in verschillende observaties over de tijd waarin wij leven.

1. Zielsarmoede. Bezieling ontbreekt. Mensen zijn hoog opgeleid, hebben veel  kennis, maar weinig bezieling. Ook in de kerk zelf kan bezieling ontbreken. Dan voel je leegte. De kerk kan een plek zijn om de ziel te voeden, we hebben een schat aan verhalen en traditie in huis. Kan de kerk een plek zijn om te praten over tegenslag? In de Bijbel zijn vele beproefde verhalen te lezen over wanhoop, over uithouden.

2. Individualisme. Het vaak denken: what is in it for me? Status is belangrijk, carrière. Hoe kunnen wij bouwen aan een ‘wij’ in plaats van  een ‘ik’? Dat je mee mag doen, zomaar, in de kerk, en je hoeft niets. Ieder mens is van waarde voor het aangezicht van God (Augustinus).

3. Wijze woorden delen. Geloof wordt als onredelijk gezien in de samenleving. Iets doms.  Maar er zijn vele denkers die van allerlei wijze woorden hebben opgeschreven. Denk aan een Henri Nouwen, denk aan een Moeder Theresa, of Desmond Tutu. Daar mogen we van uitdelen.

De kerk heeft de kans een bezielende rol in deze wereld te spelen. Het verhaal van Pasen - de Heer is opgestaan en wij mogen leven in zijn Geest, hem navolgen  – is uniek. Het is de wereld ingegaan, het is voor iedereen. Ga als kerk naar de mensen toe, zoek verbinding. Er is behoefte aan spiritualiteit.

Iemand vroeg: ja, we moeten veranderen. Maar hoe blijf je ook zorgen voor diegenen in je gemeente, die het niet meer meemaken?

Tim noemde de profeet Joël die schreef:

Daarna zal zich dit voltrekken: Ik zal mijn geest uitgieten over al wat leeft. Jullie zonen en dochters zullen profeteren, oude mensen zullen dromen dromen, en jongeren zullen visioenen zien. (Joël 3:1).

Mogen we ook vragen van oude mensen om te blijven dromen?

Wie meer wil lezen: Tim heeft een boek  geschreven “Opener dan ooit, nieuwe kansen voor kerken”.

Het was een inspirerende bijeenkomst over de kansen van de kerk om met haar unieke verhaal mensen te bezielen en te verbinden.”


Over ringbijeenkomsten: De Ring is een ontmoetingsplatform voor alle leden uit de voormalige classis s’-Hertogenbosch. ongeveer één keer per half jaar is er een ringbijeenkomst. Ze worden om de beurt georganiseerd door twee kerkenraden uit de ring. De PG Vught en PG Engelen organiseren de volgende bijeenkomst. De uitnodiging komt ook in deze nieuwsbrief.

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.