Lezing Ruud Hamel: kunnen geologie en archeologie een bijdrage leveren aan het verstaan van Bijbelse verhalen?

Op vrijdagavond 3 juni wordt in onze kerkzaal een lezing gehouden door Ruud Hamel.

Ruud Hamel:
Met de Bijbel ben ik opgegroeid in een Hervormd gezin te Amsterdam. Nagenoeg iedere zondag gingen wij naar de kerk. De Bijbelse interesse is blijven bestaan in mijn verdere leven. Door studie ben ik vanuit een andere gezichtshoek naar de verhalen gaan luisteren. Niet uit echt kritisch motief maar wel uit geologische hoek om een bredere kijk te krijgen. Vanuit de geologische en archeologische studies heb ik ervaren, dat met name het Oude Testament beter te begrijpen is als we meer kennis hebben van de Joodse invalshoek. De Bijbel (O.T.) is immers een Oosters boek, d.w.z. de achtergronden van een verhaal behoren meer in ogenschouw genomen te worden, symboliek speelt hierbij een grote rol. Ook de vraag komt op: wat moeten we met een verhaal? Slechts lezen? Of doorgronden? En wat kunnen wij hiervan leren.  Hiermee houd ik mij al enige jaren bezig, met hulp van orthodoxe en liberale rabbijnen. Na deze jaren ben ik onderwerpen via geologische kennis veel beter gaan begrijpen. Meerdere lezingen heb ik hiervan achter de rug. Ook ben ik, onder mijn leiding, met diverse gemeentes naar het Nabije Oosten gereisd, zoals 11 keer naar Israël, maar ook naar Jordanië, Syrië, Libanon, Turkije, Egypte en Italië. Geweldig fijne ervaringen. In mijn lezing behandel ik diverse verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament. Zo behandel ik o.a. de z.g. platentektoniek, de ruggengraat van o.a. Israëls landschap, bevingen, Sodom en Gomorra. Als er tijd over blijft, dan ga ik in op de naam "de berg Gods" waarmee ik mij al enige maanden bezighoud. Mij is gebleken dat de Joodse inbreng hierbij voor velen nieuwe gezichtspunten geeft. Discussies hierover zijn een enorme verrijking.  Ik hoop dat mijn lezing voor u aangenaam mag zijn.
Vriendelijke groet, Ruud Hamel

De lezing wordt gehouden op 3 juni 2022, om 19.30 uur in onze kerkzaal:
Protestantse Gemeente SOW Berlicum-Rosmalen
Raadhuisplein 4 in Berlicum

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Rietje de Volder-Dikkeboom

2 weken geleden

[k vind dit een heel interessant onderwerp en probeer zeker te komen.

Hermanita Gertrudis Kuijpers

2 weken geleden

Ja, ik kom graag naar uw lezing.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.