Het is alweer even geleden dat ik een korte vragenlijst heb gedeeld. Die vragen gingen over het zingen bij de livestream. Ik heb toen natuurlijk ook meteen beloofd om daar nog een keer over te schrijven. Belofte maakt natuurlijk schuld en die los ik graag in. Zeker toen ik het aantal reacties zag, kon ik wel vrolijk zingen!
Aantallen
Op de stellingen hebben 13 mensen hun reactie gegeven. Ik weet natuurlijk niet wie dat zijn. Geen idee of het gaat om jongeren, ouderen, mannen of vrouwen. Dat is natuurlijk het nadeel van een anonieme vragenlijst. Maar het grote voordeel is dat iedereen vrijuit een mening kan geven. Niemand kan dus aangekeken worden op een onwelgevallig antwoord. En er zal dus nooit een verzoek komen om een toontje lager te zingen. Natuurlijk lijkt 13 misschien niet heel veel. Maar als je beseft dat de nieuwsbrief naar 169 abonnees verstuurd wordt, waarvan 121 kerkleden dan is ca 7,7% of zelfs 10,7% echt geen gekke steekproef.
Betrokkenheid
De helft van alle mensen die hebben gereageerd kijkt elke week naar de livestream. De andere helft kijkt zeker regelmatig. Van de helft die over blijft kijkt bijna iedereen twee of drie keer per maand naar de online viering. Met de ervaringsdeskundigheid zit het dus wel goed. Dat is niet onbelangrijk om te weten. Het gaat dus om mensen voor wie er dus een belang aan vastzit. Bovendien is de mening niet gebaseerd op net die ene dienst waar het niet zo lekker liep.
Zingen bij de stream
De vragenlijst heb ik natuurlijk uitgezet omdat ik benieuwd was of er mensen thuis mee zouden zingen. Ik dacht dat het niet veel zou gebeuren. Maar dat was een verkeerde aanname! Van de dertien antwoorden blijkt wel duidelijk dat niet iedereen zingt. Het gaat dan om zeven mensen. Maar van de rest die overblijft is de gemiddelde score een ruime acht op de stelling Ik zing bekende liederen thuis met de livestream mee. En de dappere zangers proberen zelfs thuis nog wel eens mee te zingen met een onbekend lied. Hulde!
Waardering
Als het gaat om de waardering van bekende en nieuwe liederen, dan wordt er gemiddeld hetzelfde gescoord. Het maakt voor de meeste mensen (bijna) niet uit of er een bekend of een onbekend lied klinkt. Natuurlijk zijn er ook kleine aantallen voor wie er een duidelijke voorkeur is. Ofwel duidelijk een voorkeur voor oud ofwel duidelijk een voorkeur voor nieuw. Maar ja… in de gemiddelde scores kunnen die tegen elkaar worden weggestreept.
De moraal van dit verhaal
Voor de zangers is het fijn om bekende liederen mee te kunnen zingen. Ik vermoed dat een bekend lied eerder uit volle borst wordt meegezongen. Maar in de huiselijke kring kan het ook fijn zijn om een nieuw lied te oefenen. De antwoorden geven een mooi veilig midden aan en dat is misschien ook wel precies de koers om te varen. Dus er is voor elk wat wils als er bekende en onbekende liederen zijn. Doorgaans zingen we zo’n drie liederen in de online viering. De verhouding is dus iets waar ik op kan letten. Want als ik kijk naar de vieringen van de afgelopen periode heb ik wel een duidelijke voorkeur. De bundel van Zangen voor Zoeken en Zien komt wel geregeld voor. Maar ach, het goede nieuws voor de mensen die daar niet zo van houden is dat deze liederen vanzelf bekend raken als ze maar vaak genoeg klinken. Toch?
Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.