Huiswerk van afgelopen zondag

Aan het einde van de viering, vlak voor de zegen, gaf ik nog 'huiswerk' mee voor later. Er kwam een mail binnen van een gemeentelid: "Hoe spel je de naam? Ik kan het niet vinden." Dat was snel opgelost natuurlijk. Daarna kwam een enthousiaste mail terug: "Wat indrukwekkend!" Die reactie herkende ik. Reden genoeg dus om de naam van Janusz Korczak te noemen en er de uitdaging aan te verbinden om te lezen over zijn gedachtegoed en zijn leven. Lees verder voor twee belangrijke links en iets meer informatie.

Eerste kennismaking

Het beeld van deze afbeelding, zag ik in de zomer van 1999 toen ik Yad Vashem bezocht. Het is het Wereld Holocaustmuseum in Jeruzalem. Het is een monument voor Janusz Korczak. Ik nam kennis van zijn levensgeschiedenis. Hoe hij samen met bijna 200 weeskinderen op transport werd gesteld naar Treblinka. Hoe hij daar vermoord werd. Het maakte indruk, maar daar bleef het bij.

Jeugdparticipatie

Totdat ik specialist jeugdparticipatie werd bij JOP. Toen noemden zij zich nog de Jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk. Tegenwoordig noemen zij zich Jong Protestant. Opnieuw las ik over Janusz Korczak. Opnieuw raakte ik onder de indruk van zijn verhaal. Nieuw was dat ik me uitgedaagd voelde om met zijn gedachtegoed aan het werk te gaan. Het eerste wat ik deed als specialist jeugdparticipatie was de functie opheffen. Ik zei: "Het mag niet iets zijn wat we erbij doen, we moeten dit in alles in- en uitademen. Dit is het wezen van kerk-zijn voor jong en oud." Er werd naar mij geluisterd. Al heb ik later wel eens gedacht of dat wijs was, want wie bewaakte vanaf toen de uitvoering?

En nu?

Hopelijk pakken meer mensen de handschoen op. Ik daag iedereen uit om te lezen over Janusz Korczak. Het liefst zou ik er gesprekken over organiseren, omdat ik geloof dat dit een belangrijke richting wijst. Een richting om kinderen volwaardig lid te laten zijn van onze kerk. Dat maakt ons, dat weet ik haast zeker, een toekomstbestendige kerk. En nog meer kerk voor mensen van nu. Maar begin eerst maar met lezen. Wikipedia geeft een handige inleiding. Daarna is de website van de Janusz Korczak Stichting een mooi vervolg. Daar zijn ook indrukwekkende filmpjes te vinden.

ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.