Herverdeling via kerk erg ingewikkeld

Op 1 november verscheen een opiniestuk van onze diaken Abe Renema in het dagblad Trouw. Hij reageert op het eerder verschenen nieuws (d.d. 28-10) dat kerken de compensatie voor gas willen herverdelen. Rijk en arm krijgen namelijk allemaal € 400,- per huishouden ter compensatie van de hoge gasprijzen. Nederlandse kerken bezinnen zich op een plan om dit eerlijker te verdelen. Abe Renema geeft aan best te willen helpen, maar stelt kritische vragen bij het systeem. Klik op onderstaande knop om de opiniebijdrage te lezen.

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Eduard van den Berg-Strijker

3 maanden geleden

Misschien is het idee van herverdeling zo gek nog niet.
De bijdrage van Abe in dagblad Trouw, dinsdag jl., heb ik met instemming gelezen. Goed idee, solidair met de minste, dwz. weerloze. Zoals diaconaat betaamt, zeg ik voorzichtig erbij. In de kerkdiensten waarin ik voorga, heb ik voor het idee (van Raad van Kerken Nederland, en e.a. kerkbestuurders, aandacht gevraagd. In het kader van schriftlezingen uit Leviticus 19 en Marcus 12 (over weduwen die worden kaalgeplukt), Oss Paaskerk 31 oktober.. Enigszins jammer vind ik dat een praktische uitvoering op belemmeringen zal stuiten. Wellicht is een gemeenschappelijk fonds opgezet door een loket van de gemeente Sint MIchielsgestel en kerkelijke diaconie uit de omgeving een mogelijkheid die het onderzoeken waard is. En als het kan met enig tempo. De restitutie energiebelasting van 400 euro zal nog wel even op zich laten wachten. (komt bij je eindafrekening volgend jaar?? In ons geval in oktober 2022). Of helemaal niet: zie de nasleep van toeslagenaffaires/-schandalen of de schades in Groningen. Iemand zei na afloop van een kerkdienst in Berlicum, 17 oktober jl.: Ik zal mijn best blijven doen. Alle kleine beetjes helpen. Dus: Misschien is het idee van de landelijke Raad van Kerken (met vele kerken daarin vertegenwoordigd) nog zo’n gek idee niet. Ik zal het zondag 7 november in Dordrecht weer vertellen. En de week daarop in Rotterdam eveneens.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.