Eifelreis: De breuken in ons landschap

Op 16 februari komt Ruud Hamel naar Berlicum om na de kerkdienst te vertellen over deze bijzondere reis die georganiseerd wordt.

Een oecumenisch uitstapje

Vanuit de protestantse gemeente in Vught en de Edith Steinparochie wordt een zeer boeiende reis georganiseerd! Ruud Hamel - van professie geoloog en een zeer ervaren reisleider - neemt je mee langs alle bodemschatten, aardlagen in deze regio en vertelt ook over onze opdracht om goede rentmeesters te zijn.

En dat alles met een enthousiasme dat je spijt krijgt van je studiekeuze. Dat had natuurlijk geologie moeten zijn. 

De breuken in ons landschap

Het gaat over de Peellandbreuk, duidelijk zichtbaar maar vrij onbekend. Toch is deze breuk van groot belang voor onze omgeving. Zij is ontstaan ter hoogte van Basel en loopt via Koblenz door de Eifel (vulkanisch) naar ons land (Roermond) en verlaat ons land om door te lopen via Schotland naar Canada. Juist het stuk door Nederland is goed zichtbaar door een plaatselijk 2 m. hoogteverschil. Het gebied ten oosten hiervan (Maasduinen) stijgt en het westelijk deel daalt. Een tweede breuk loopt vanuit de Eifel via zuid-Limburg en Tilburg naar het westen, de Feldbissbreuk. Tussen beide breuken daalt de bodem, dus ook onze grond. Beide breuken zijn beslist niet “dood” en vertonen vrij regelmatig bevingen, niet in heftige mate doch wel om aandacht aan te geven. De Peelrandbreuk vertoont ook een ander geologisch hoogtepunt, en uniek voor Europa, namelijk de z.g. weistgronden. Veel is zichtbaar en kan leiden tot mogelijke consequenties voor de toekomst en in het bijzonder voor ons woongebied in Vught, dat ligt op het laagste punt van de ontstane slenk. Een blik in de toekomst roept veel vragen op, vooral in relatie tot de plannen voor het verdiepte spoor in Vught.

Reisprogramma:

Zondag 19 april 2020
Vertrek in de middag vanaf de Lambertuskerk met eigen auto’s
Aankomst bij hotel ‘Zur Post’ in Altenahr, gelegen aan de rivier de Ahr; kamers indelen; koffie en indien mogelijk kort bezoek aan niet uitgebluste vulkaan vlakbij het hotel.

Maandag 20 april 2020
Bustour: 11 uur in Andernach, met bezoek aan: grote geijser (met boot te bereiken), Trashöhe (interessante witte grotten), Laachersee, Romeinse bron, Zilsdorf (vulkaan van binnen), Dreimühle (unieke waterval)

Dinsdag 21 apil 2020
Per trein door het Ahrdal naar Ahrweiler, (Middeleeuws stadje) koffie en na de lunch terug per trein naar hotel.

’s Middags  terug naar Vught

Reiskosten: (onder voorbehoud)

Bij minimaal 25 deelnemers op basis van halfpension:
€ 155,- p.p. (2-persoonskamer) (inmiddels zijn er geen 1 persoonskamers meer beschikbaar)

Dit is inclusief uitstapjes, entreebewijzen, bus, boot en trein.

Bijkomende kosten:
Reiskosten (benzine, etc.)
Lunches en persoonlijke uitgaven.

Aanmelding

Diverse mensen hebben zich al aangemeld. Er kunnen er nog meer bij tot we aan het aantal van 25 personen zijn gekomen.

Wellicht geeft deze excursie ons de gelegenheid tot verdere verdieping met de vraag waar we mee bezig zijn. Immers, wij hebben de taak zinvol en goed voor onze aarde zorg te dragen. Een Bijbelse opdracht.

Uw reactie zien we graag, zo snel mogelijk i.v.m. de voorbereiding, binnenkomen op onderstaande mailadressen of telefonisch.

Ruud Hamel
rhamel1938@kpnmail.nl       
tel. 073-6572290

Mariëtte Versteeg
mhversteeg@gmail.com        
tel. 06-11276506

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.