Een duivels dilemma?

Woensdagmorgen kopte de voorpagina van de Volkskrant: Ik merk hoe die kop me emotioneert. In de verte kraait opnieuw een haan. Klik hier om te lezen hoe die voor de eerste keer kraaide. In die column schreef ik hoe ik getuige was van etnisch profileren in de trein en vooral hoe ik niet ingreep. Notabene in de stille week. Deze column heeft significant meer reacties opgeleverd dan welke column of preek ook. Helaas vooral van mensen die het uit eigen ervaring kenden. Wat ik schreef, raakte hun angst, hun pijn en boven alles hun verdriet. Ik denk dat we elkaar herkenden, want of het nu gaat om huidskleur of seksualiteit, we weten hoe uitsluiting je in de ziel raakt. Hoe machteloos je je eronder voelt en hoe je je leven van tijd tot tijd plooit en voegt om die emoties niet te hoeven voelen.

Godgeklaagd

Verbaasd of eigenlijk meer verontwaardigd vraag ik me af hoe het kan dat we het accent van demonstratie op Tweede Pinksterdag bij een duivels dilemma leggen. Begrijp me niet verkeerd. Het is ronduit onhandig, zelfs zorgelijk, dat de anderhalve meter niet in acht genomen kon worden. Het was te druk. God zij dank was het te druk.  Het zou Godgeklaagd geweest zijn als het nog altijd niet te druk was geweest. Maar waarom lijkt de zorg om het coronavirus groter dan de verontwaardiging om de ontwrichtende en overal aanwezige ongelijkheid en stelselmatige achterstelling? Tot in het instituut dat het meest betrouwbaar zou moeten zijn, heeft de etnische profilering postgevat of is er nooit weg geweest. Het functioneren van de Belastingdienst zou wel wat meer teweeg mogen brengen dan een paar verhitte debatjes. We blijven er over het algemeen maar onverschillig over. We grijpen althans niet in. Ook ik niet.  

Zonde

En dat is zonde. Zonde in de religieuze betekenis. Zonde, omdat we daarmee geen snars, geen sikkepit, geen jota hebben begrepen van onze roeping. Op 4 mei hoorde ik haast het applaus bij de woorden van Arnon Grunberg: “Als ze het hebben over Marokkanen, dan gaat het over mij.” Oorverdovend was het haast toen onze majesteit sprak over niet normaal maken wat niet normaal is. Woorden van Martin Luther King resoneerden mee: “I have a dream”. Profetieën uit Jesaja, woorden van bevrijde slaven uit Exodus, hebben we ze wel verstaan? Een paar duizend op de Dam in elk geval wel, maar hen wordt de mond gesnoerd. Ze hielden zich niet aan de corona-maatregelen. Er moet gekeken worden naar de besluitvorming om niet in te grijpen. Serieus? Is dat onze reactie? Het is geen duivels dilemma. Het is een duivelse reactie. Dát is wegkijken. Dat is arglistig en boven al de verantwoordelijkheid van jezelf afschuiven.  

Lippendienst

Natuurlijk is het heel zorgelijk dat er meer besmettingen kunnen zijn. Het is voor mensen die werken in de zorg pijnlijk, misschien zelfs heel pijnlijk. Voor bestuurders is dat alleen een te glad excuus om de aandacht af te leiden. Van die appel wens ik niet te eten. Het doet een appèl om eindelijk onze joods christelijke wortels serieus te nemen. Men leze als eerst: Exodus 22: 22-23. Opdat we ons realiseren dat de God van Israël de Heer is die bevrijdt en zich dus solidair verklaart met iedereen die zich ook maar enigszins onderdrukt voelt. We kunnen niet vroom in de kerk zitten en wegkijken. Dat is een lippendienst waar de Eeuwige een grondige afkeer van heeft. Hij moet niets hebben van het verhaal van de koopman en de dominee. In die zin vrees ik dus met groote vreeze.

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Isa van den Dungen

5 maanden geleden

Als trotse dochter van een Nederlandse (Balkumse) vader en een Nederlands Indische moeder deel ik mijn ervaringen. Ik heb een lichte huidskleur. Ik ben geboren in 1955 en opgegroeid in Berlicum, schoolgegaan in ‘s- Hertogenbosch. Maar ook als kind opgegroeid met kreten richting mij zoals pinda, poepchinees, blauwe, spleetoog, lekker in bed en verdere verbale uitdrukkingen. Schunnige lichaamsuitingen hoorden soms ook daarbij. Als ik een 9 had en een fout klasgenootje een 5 dan was ik opeens een pinda!
Ik heb geleerd te negeren (zoals mijn moeder adviseerde) of te reageren en in gesprek te gaan (zoals mijn vader witheet adviseerde). Soms ging ik op de vuist. Echter, tegen botheid of domheid (sorry voor het woord) is geen woord gewassen. Als “men” hoorde of vernam dat mijn moeder 5 talen sprak, literatuur las, piano speelde kortom een gedegen opleiding had gehad was men veelal stomverbaasd. Als tiener werd ik gebekt, verbaal zeer scherp, mijn wapen. Klein maar dapper! Niet voor mijzelf maar voor al degenen die niet durfden te reageren. Dat maken landgenoten van mij nu, dik 60 jaar later ook / alweer mee. Ik schaam mij, als Nederlandse. En besef heel goed dat mijn lichte teint en achternaam mij geholpen hebben. Opvoeding, dat wat er aan tafel wordt gezegd is zo belangrijk. Maar al die landgenoten met hun mooie huidskleuren, krullen waar ik jaloers op ben en met hun kleurrijke achternamen. Inderdaad, ik kan uit ervaring spreken dat zij bij sollicitaties vaak achteraan komen. Corona of niet, chapeau voor Femke Halsema die de laatste dagen opeens helemaal wordt afgemaakt. Waarbij ik, ongelooflijk, ook reacties van goed opgeleide mensen hoor die de geschiedenis van voormalig Nederlands Indië niet eens kennen laat staan geografisch aanwijzen waar het land überhaupt ligt. Of de geschiedenis van de Molukkers, Suriname, Roemenië, Korea, Uganda, Pakistan, Syrië, Zuid Afrika, Azië, Zuid Amerika enz. Maar wat wordt er massaal voor vakantie gereisd naar deze landen! Raar hè. Natuurlijk demonstreer ik ook, niet door aanwezig te zijn maar door mijn stem te laten horen. Uit ervaring. Zonder belerend te zijn want ook ik ben een mens, met fouten. Maar ik leer elke dag! En zie reacties graag tegemoet!

Isa van den Dungen

5 maanden geleden

Een Duivels Dilemma verwijst in mijn reactie naar Femke Halsema’ s dappere besluit.
En als note:
Ik schonk mijn blonde zoon als peuter het gedichtenboek ” Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is” zeggende: Jij bent een gekleurd kind, vergeet dat nooit.
Mijn zoon heeft vanwege zijn uiterlijk en achternaam nooit hinder ondervonden van zijn gekleurdheid.

Dirk-Jan Bierenbroodpsot

5 maanden geleden

Dankjewel Isa voor je beide bijdragen. Het geeft denk ik meer dan genoeg stof tot nadenken. Ik vind het in elk geval dapper dat je het hier durft te delen.

Hartelijke groet,

Dirk-Jan

Frits Hekman

5 maanden geleden

De titel “Duivels dilemma” schetst een verkeerd beeld. Er was niet eens sprake van een dilemma. Een dilemma is een keuze tussen twee conflicterende zaken.
Als de gemeente Amsterdam de demonstratie vriendelijk had verzocht zich in verband met de corona-maatregelen te verspreiden (of er een protestdefilé van te maken) was dat zeker gelukt omdat we met serieuze mensen en niet met relschoppers te maken hadden. Dan was er geen ophef gekomen en was dus ook niet de aandacht afgeleid van het doel van de bijeenkomst. Van een gemeente mag adequaat handelen worden verwacht.

Dirk-Jan Bierenbroodpsot

5 maanden geleden

Dank voor je reactie Fits! Ik ben het zeker met je eens dat de gemeente Amsterdam, burgemeester, politie en openbaar ministerie anders hadden moeten reageren dan ze nu hebben gedaan. Dat zou zeker bijgedragen hebben aan de berichtgeving over het doel van de bijeenkomst. Daar is het me inderdaad om te doen. Wel stel ik mijn vraagtekens bij de berichtgeving van de media. Wat heeft de Volkskrant bijvoorbeeld bewogen om deze kop en niet een andere kop op de voorpagina te zetten? Daar zullen we wel niet uitkomen, maar juist dat heeft me geraakt. Later zal ik er nog wel wat meer over schrijven. Het laatste woord zal er ook zeker nog niet over zijn gezegd.

Abe Renema

5 maanden geleden

Uit mijn hart gegrepen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.