Coronapas

De coronamaatregelen die vanaf 25 september gelden, leveren ons als kerkgemeenschap een dilemma op. Vorige week hebben we alle kerkleden om een reactie gevraagd in een enquête. Dat heeft veel respons opgeleverd en dat is fijn! De belangrijke uitkomsten delen we nu graag. Bovendien is er een knoop doorgehakt. Tot en met de startzondag op 3 oktober blijft de situatie zoals die nu is. Daarna is de aanmelding vooraf niet meer nodig. Wel blijven we zoveel mogelijk afstand houden en gelden de basisregels.

Uitkomsten enquête

Dat het wel of niet invoeren van de coronapas leeft, is duidelijk als je kijkt naar het aantal respondenten. De enquête is maar liefst 38 keer ingevuld. Dat is voor onze gemeenschap veel. Een meerderheid vindt het invoeren van de coronapas geen probleem. Waarom doen we het dan toch niet? Een kernwaarde van de Bijbelse boodschap is dat we moeten omzien naar minderheidsgroepen. In de enquête is dat op verschillende manieren naar voren gebracht. Verder blijkt dat veel mensen het fijn zouden vinden om weer zonder aanmelden naar de kerk te gaan. Daar kan iedereen zich wel iets bij voorstellen.

Aanmelden tot en met startzondag

Het aanmelden vooraf was om twee redenen van belang. Ten eerste was het voor eventueel bron- en contactonderzoek nodig om te registreren wie in de kerk aanwezig was. Ten tweede was het nodig voor de plaatsing. Er was een maximale capaciteit en een aanmelding vooraf kon teleurstellingen aan de deur voorkomen. De huidige coronamaatregelen vragen nergens in de maatschappij meer om registratie. Daar is aanmelding dus niet meer voor nodig. Drukte is nog wel een reden om de aanmelding te gebruiken. Tot en met startzondag is aanmelden daarom nodig. We verwachten dan namelijk meer kerkgangers dan gebruikelijk. Op ‘reguliere’ zondagen heeft het aantal aanmeldingen nooit een probleem opgeleverd. Dat zorgt ervoor dat de aanmelding vooraf niet langer nodig is.

Ruimte

Het is natuurlijk ontzettend fijn dat iedereen weer zonder aanmelden naar de kerk kan. Het voelt weer als vroeger, voor corona. Helaas is dat niet het geval. Het blijft belangrijk om afstand te bewaren. Zeker, omdat we hebben besloten om de coronapas niet in te voeren. In de enquête hebben verschillende mensen ook aangegeven dat zij de afstand belangrijk vinden. Houd dus rekening met elkaar. De opstelling in de kerk houdt ook zoveel mogelijk rekening met het handhaven van de afstand. Als vooraf onbekend is wie er gaan komen, kan vooraf niet de meest efficiënte opstelling voorbereid worden. Wilt u daarom helpen bij het bewaren van afstand ook tijdens het koffiedrinken na de dienst? Houdt u zich ook aan de aanwijzingen van de coördinatoren? Verder is het belangrijk om het eenrichtingsverkeer te volgen. En vergeet uiteraard de basisregels niet.

Vrijheid

Dankbaar mogen we zijn om alles wat nu mogelijk is. Vanuit de maatschappij heeft de afgelopen coronatijd veel kritiek geklonken over de vrijheid van de kerk. Ook nu geldt dat de kerk meer vrijheid heeft dan in de rest van de maatschappij. Vrijheid vraagt om verantwoordelijkheid. Dat we als gemeenschap die verantwoordelijkheid voelen, blijkt eens te meer uit reacties in de enquête. Kerk zijn voor mensen van nu, levert soms lastige dilemma’s op. Gelukkig lijkt het erop dat we samen een begaanbare weg hebben gevonden. De richting is in elk geval bepaald. Laten we dus in vrijheid en met gezamenlijke verantwoordelijkheid samen op weg gaan.

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Teun Zandbergen

1 jaar geleden

Groot respect voor het standpunt van de Kerkenraad hoe na 3 oktober om te gaan met het kerkbezoek t.a.v. covid-19

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.