Corona in de verpleegkundige ziekenhuispraktijk

21 jaar is ze, mijn HBO-Verpleegkunde student die ik begeleid in haar ziekenhuis-stage in het 4e jaar. Ze belde gisteren 'zomaar' even via Teams om te vertellen hoe het ging op de stage. Gisteren had ze samen met een patiënt de uitvaart van zijn vrouw gekeken aan zijn bed. Hij was 2 weken geleden samen met zijn vrouw opgenomen met Covid. Helaas overleed zij de afgelopen week. De familie kon niet bij hem in het ziekenhuis zijn, dus zat mijn student een uur met zijn hand in haar behandschoende hand, 'want ja, je kan hem dit niet alleen laten beleven natuurlijk'. 21 jaar.

De dag daarvoor stond ze bij een patiënte, die ondanks behandeling en 15 liter zuurstof met doodsangst in haar ogen overleed. En komende nacht heeft ze nachtdienst op de covid-afdeling, samen met 1 collega die ze nog niet kent, en heeft ze de zorg voor 8 zwaar zieke patiënten. Ze ziet er tegenop, vooral tegen de verantwoordelijkheid die ze sterk voelt om de juiste zorg te bieden op het juiste moment. Ze hoopt maar dat het een beetje rustig blijft en dat haar collega begrip heeft dat ze nog niet gediplomeerd is. Ze zegt: 'ik kijk soms naar mezelf en denk dan: in wat voor nare film ben ik nu beland'?

21 jaar. En dit zijn maar 3 dagen met ervaringen die haar niet zullen loslaten in haar nog te beginnen verpleegkunde-carrière. Laten we met elkaar, gevaccineerd en ongevaccineerd, in godsnaam de basisregels in acht nemen, uit respect voor deze student Verpleegkunde.

Karen Schram

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Rietje de Volder-Dikkeboom

2 jaar geleden

Karen ik leef met jullie mee. Het leven van een leerling verpleegkundige is zwaar vooral in deze tijd.
Er is momenteel geen aandacht voor hun emotionele problemen. Ik heb het met hen te doen en bewonder ze ook.
De leerlingen die nu de verpleging in gaan zijn zeer te bewonderen, ik wens en bid hen en jou, God's zegen toe ,in het
mooie werk dat jullie doen.

Janny Heueling

2 jaar geleden

Wat een heftig verhaal. Dat is een andere realiteit dan aan de dagelijkse talkshow tafels met elkaar tegensprekende deskundigen. Wat een zware verantwoordelijkheid op haar 21 jarige schouders. Wat een spoedcursus omgaan met rouw en verlies. Deze ervaringen zullen haar vormen voor de rest van haar leven en misschien ook de keuze voor haar beroep in de toekomst bepalen. Fijn dat ze zomaar kon bellen en haar verhaal delen en zo steun en bemoediging kan vinden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Scriba:
  scriba@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.