Berne-Anders Lezing "vergeet me" op dinsdag 20 september 2022 om 20:00 uur

Judith de Laat schreef een roman over de invloed van Alzheimer    

De schrijfster Judith de Laat spreekt op dinsdag 20 september a.s. over haar eerste roman “Vergeet me” en hoe het verhaal in het boek tot stand kwam.  Zij schreef het boek over haar ervaring met mensen met Alzheimer. In haar roman, die speelt in Heeswijk-Dinther, gaat het over een moeder en dochter waarbij de verwarring en het verlies van geheugen de gevoelens van beiden bepalen.

Woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, met als thema ‘De vele gezichten van dementie'.  Judith de Laat neemt ons de dag tevoren mee in de ervaringen van het gevoel om de macht over je geheugen kwijt te raken. Herkenning van een depressief gevoel, het vergeten, verwarring, verbergen en terugkeren naar het verleden, zorgen voor situaties die ons raken. Daar mee om leren gaan is ook de opgave van de zorgenden.

De gevoelens kunnen verwerken, zoals die opkomen als een naaste of iemand zelf met dementie wordt geconfronteerd,  vraagt tijd en aandacht.  De lezing wordt gehouden in de Vredesweek (17-25 september). Het “leren leven met” Alzheimer past daarin want het is ook een vorm van uiteindelijk “vrede hebben met” de gevoelens van verlies.

De avond begint om 20.00 uur in de Abdij in Heeswijk-Dinther. De entree bedraagt € 5,- inclusief koffie/thee in de pauze. Aanmelden voor het bijwonen van deze avond kan eenvoudig door een mail te sturen naar : berne-anders@abdijvanberne.nl.  

De vele gezichten van dementie in romanvorm ‘Vergeet me’

Auteur Judith de Laat schrijft “Vergeet me” als een indringend roman over de invloed van Alzheimer. In het verhaal van Judith de Laat ontmoet de lezer zowel moeder als dochter. De moeder blijkt Alzheimer te hebben waardoor haar verleden aan een eenzame jeugd wordt opgerakeld. Ook beleef je de toenemende verwarring, waar ook de dochter als mantelzorger mee te maken krijgt. Hoewel het geen luchtig thema is, is de schrijfstijl van Judith de Laat toegankelijk en afwisselend. Het verhaal wordt dan ook nooit zwaar en nodigt uit om door te lezen tot het einde. In de lezing wordt meer verteld over de totstandkoming van dit boek en het proces van research voor deze roman. Tevens vertelt de Laat meer over haar ervaring met mensen met Alzheimer en hoe het verhaal in het boek tot stand kwam.

Vergeet me speelt zich af in Heeswijk-Dinther

Het decor van Vergeet me is een (voor ons) bekend deel van Brabant: het dorp Heeswijk-Dinther.  Het verhaal speelt zich af in het heden, maar ook zijn vele historische feiten van Heeswijk accuraat opgetekend en spelen een belangrijke rol. Bron van inspiratie waren de verhalen van de  ooms en tantes van de Laat, die geboren en getogen zijn in Heeswijk-Dinther. De verhalen zullen herkenbaar zijn voor iedereen die opgroeide in de jaren vijftig en zestig in Brabant. Ook het heden is mooi beschreven. Met het boek in de hand kun je wandelen door het oude en het nieuwe Heeswijk-Dinther.

Alzheimer

Het hoofdthema is en blijft Alzheimer. In Nederland zijn er op dit moment zo’n 280.000 mensen die een vorm van dementie hebben (zoals Alzheimer). De verwachting is dat dit aantal de komende 25 jaar stijgt naar meer dan een half miljoen mensen. Voor iedereen verloopt deze ziekte op een andere manier, toch zijn er ook veel herkenbare elementen. Zo komen depressieve gevoelens, het verbergen van de eerste signalen en het ‘terugkeren’ naar je verleden en het verliezen van dat wat je kende, bij veel mensen voor. Ook de gemengde gevoelens van naasten, het verlies van het geheugen van een van je ouders, je broer of zus worden door vele mensen gedeeld. Vergeet me biedt ook op dit gebied veel herkenning en er zijn veel mensen die het prettig vinden hun gevoelens te kunnen delen. 

Judith de Laat

De Laat is van origine journalist en werkt als hoofd marketing en communicatie bij het Museum van de Geest in Haarlem. Ze woont met haar man en drie kinderen in Nieuwegein. Haar debuutroman Vergeet me  kwam uit in 2020 en werd enthousiast ontvangen door onder andere Alzheimer Nederland.

Volgens Alzheimer Nederland heeft “Vergeet me” een andere insteek dan de meeste boeken over alzheimer, wat het uniek maakt. De reacties van lezers geven aan hoeveel indruk en herkenning het verhaal los maakt.

Dit jaar verscheen een tweede roman van haar hand met de titel Wat weg is. Het vertelt de verhalen van Roos en van Kevin die beiden hun herinneringen aan het verleden liever ontlopen. Ze worstelen met rouw en verlies en hun levens raken verstrengeld terwijl zij zoeken naar wat verloren lijkt. Judith de Laat zegt: “In mijn boeken ga ik gevoelige thema’s en psychologie niet uit de weg. In mijn beide romans kruip je als lezer in de huid van twee mensen en gedurende het verhaal leer je hen en hun drijfveren steeds beter kennen.”

De avond begint om 20.00 uur in de Abdij in Heeswijk-Dinther. De entree bedraagt € 5,- inclusief koffie/thee in de pauze.

Aanmelden voor het bijwonen van deze avond kan eenvoudig door een mail te sturen naar : berne-anders@abdijvanberne.nl.  

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.