Berne Anders 19 november 15.00 uur

‘Filosofisch gesprek’  door Daan Roovers

Voormalig Denker des Vaderlands : “Waarom is veranderen zo lastig voor mensen?”    

Daan Roovers komt op zaterdag 19 november om 15.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther voor een Filosofisch gesprek. De voormalige Denker des Vaderlands wil het publieke denken stimuleren door gesprekken op gang te brengen over actuele zaken die mensen bezig houden. ‘Filosofie is ruimte creëren in je hoofd om hetzelfde anders te zien.’ zegt Daan Roovers.  Vanuit dat standpunt blijkt een eigen mening soms ineens niet meer zo vanzelfsprekend.

Actuele vragen in de publieke discussie zijn:  “Is een democratie daadkrachtig genoeg om de klimaatcrisis aan te pakken?” en “Wat leren we van corona als stap naar een nieuw normaal?” Daarbij blijkt dat het loslaten van iets dat in onze gedachten een zekerheid lijkt, voor mensen al een lastige stap is. Door ‘interactief het publiek in te gaan’, zoals Roovers zelf zegt, voedt ze ons op, om op een filosofische manier over belangrijke kwesties na te denken.

Daan Roovers (1970) is filosoof en studeerde geneeskunde en filosofie. Ze is universitair docent, programmamaker en schrijver. Van 2019 tot 2021 vervulde ze de functie van Denker des Vaderlands.

De middag begint om 15.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. De entree bedraagt € 10,- inclusief koffie/thee in de pauze. Aanmelden voor het bijwonen van deze middag kan eenvoudig door een mail te sturen naar : berne-anders@abdijvanberne.nl.  

Denker des Vaderlands in de vorm van een interactieve Denker

Anderen aan het denken zetten, dat is wat Daan Roovers wil. Dat is volgens haar ook de taak van de filosofie. Maar als zij ergens komt, wordt er aan haar getrokken om wat te gaan zeggen. Dat lukt wel, maar vaak trof zij zichzelf toch aan terwijl zij voor een zaal stond te oreren. Roovers : “Ik wil in gesprék, ga liever op zoek naar het verhelderen van de echte dilemma’s”.

Daan Roovers leidt liever debatten waarbij iedereen aan het woord komt. Meningen ontstaan volgens haar pas in interactie. We zouden daarom minstens zoveel waarde moeten hechten aan meningsvorming als aan meningsuiting. Zij wil een gesprek op gang brengen over onderwerpen uit de actualiteit. Waarom vinden we dit onderwerp nú zo belangrijk? En wat gebeurt er als je er heel anders tegenaan kijkt? Dan kijken of we het eens kunnen worden of waarover we het oneens blijven.

Op deze manier wil zij laten zien hoe filosofische inzichten voor een breed publiek toegankelijk gemaakt kunnen en moeten worden.

Daan Roovers 

Daan Roovers (Veghel, 1970) is filosoof en studeerde geneeskunde en filosofie. Op het eerste gezicht misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar haar publicaties en lezingen zijn wellicht mede daardoor veelzijdig en opzienbarend.

‘Ik laat me inspireren door de ideeën uit de filosofie om de wereld van nu, onze plaats daarin en ons persoonlijke leven beter te begrijpen’. Ze doet dat als docent publieksfilosofie (Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam), als programmamaker (Rode Hoed, omroep Human), als schrijver van essays en opiniestukken, en als spreker en trainer.  Van april 2019 – april 2021 vervulde ze twee jaar lang de functie van Denker des Vaderlands.

Ze publiceerde in 2019 haar boek “Wij zijn de politiek” waarin ze betoogt dat het onverstandig is om politiek aan de politici over te laten.

De middag begint om 15.00 uur in de Abdij in Heeswijk-Dinther. De entree bedraagt € 10,- inclusief koffie/thee in de pauze.

Aanmelden voor het bijwonen van deze middag kan eenvoudig door een mail te sturen naar : berne-anders@abdijvanberne.nl

Plaats een reactie onder dit bericht.Als je een reactie op dit bericht verstuurt, wordt dat op deze pagina geplaatst. We plaatsen je naam en eventueel een link naar de website die je opgeeft. Je e-mailadres is nooit openbaar zichtbaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Klik hier om je in te schrijven

Contact

 • Raadhuisplein 4
  5258 BJ Berlicum
 • Dominee: 073-6897306
 • Dominee:
  dominee@pgberlicumrosmalen.nl

  Reserveren:
  sowreserveren@gmail.com

  Webbeheerder:
  webmaster@pgberlicumrosmalen.nl

  Webredactie:
  redactie@pgberlicumrosmalen.nl

Over ons

Kerk voor mensen van nu. We zien het als onze opdracht om zo te zijn. Je bent welkom bij ons om elkaar te ontmoeten, samen te vieren en om te zien naar de wereld. We zien je graag bij onze activiteiten, vieringen of steun ons als goed doel.

Copyright © 2019 All Rights Reserved.